HTML

Minden ami tudomány/technika rovat

Minden ami tudomány/technika rovat. Érdekes, néha mérsékelten humoros összefoglalása annak ami érdekel engem, és amivel kapcsolatban azon kényszerképzetem támad, hogy másokat is érdekelhet.

2009.08.15. 22:10 OnSightFree

Most akkor hogyan is működik az agyunk ?!?

Újabb TED videó következik. Igazából az előadás maga olyannyira tökéletes, hogy nekem nem is kéne itt az ujjamat koptatni, de bizonyos mértékű felkonferelással azért mégis csak szeretném meghozni az emberek..............................................kedvét. Persze most azon gondolkozol, minek is volt ennyi 'pont' az előző ............................................mondatban. Azért, hogy ezúttal hagyjak időt az agyadnak, hogy a betűk széthúzásával megelőzze a szemedet. Ugye, hogy mindenki már a szavak elolvasása előtt kitalálta mi is következik? Persze túl gyorsan olvastál utána és nem tűnt. 

Aki hiányolja a 'fel' szót az már sejti a kulcsszót: Predikció. Ahogy agyunk működik, mind-mind csupa predikció. És hogy mit állít még ebben a videóban Jeff Hawkins? Azt, hogy az intelligencia annak mérőfoka, hogy ki mennyire jó az előrejelzésben, és nem viselkedésbeli kérdés. Valamint azt, hogy az agykutatás alapok nélkül álló tudomány, amely mindössze halmozza az ismereteket, de mindeddig képtelen volt egy keretrendszert kialakítani, amibe besorolja az eredményeket, és amelynek segítségével értelmezi azt. Mint a fizikai, kémiai, egyéb biológiai elméletek. Mindez az agykutatásból......................................... hiányzik.

Ugye ugye.... A videó amúgy nem csak tartalma miatt izgalmas, hanem az előadás módjában is elsőrangú:

(mint mindig, most is javaslom a subtitle használatát, megkönnyíti a megértést)

Ha valaki még a fenti videó után bírja idővel és cérnával, érdemes megnézni a soron következő videót is, amelyben Dan Dennett űz gúnyt abból, mennyire nem ismerjük a saját gondolkodásunkat, teszi mindezt néhány könnyed optikai csalódásos ábrával. Bár nem rukkol elő semmilyen konklúzióval vagy elmélettel, azért elgondolkodtatónak találtam, amint rádöbbent bennünket arra: Mennyire egyformán is gondolkodunk mi, emberek...

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://miaturo.blog.hu/api/trackback/id/tr841312016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása