HTML

Minden ami tudomány/technika rovat

Minden ami tudomány/technika rovat. Érdekes, néha mérsékelten humoros összefoglalása annak ami érdekel engem, és amivel kapcsolatban azon kényszerképzetem támad, hogy másokat is érdekelhet.

2009.08.01. 12:54 OnSightFree

Baktériumok, rettegjetek!

Egyik kedvenc weblapomon, a TED-en bukkantam az alábbi videóra:

Azt hiszem az előadás végén a tapsvihar nem volt véletlen, sem az előadás rövidsége. Mellbeverően új, okos, és látszólag hatékony technika a baktériumok okozta betegségek kezelésében. Hogy is néz ki napjainkban ez? Vannak a gonosz oldal erői, a baktériumok, akik megtámadják szervezetünket, és a jóságos antibiotikumok (köztük a penicillinek), akik helyettünk is küzdenek a rosszakaró bacik ellen. Pl meggátolják őket a szaporodásban, és így időt adnak az immunrendszernek reagálni, vagy közvetlen a baktériumok sejtfalát rombolják le. Akit mélyebben érdekel olvasson utána, de a lényeg itt az, hogy ezen metódusok baktériumcsoportra vonatkoznak (már ha jól értem), ezért van az, hogy egyes kezelések nem csak a gonosz baktériumokat támadják, hanem saját természetes flóránkat is, evvel megnehezitve az emésztést pl. Arról nem beszélve, hogy ez az eljárás már divatjamúlt, hiszen a baktériumok darwinisták, és a természetes szelekcióra hivatkozva az évtizedek alatt remek immunitást dolgoztak ki a gyógyszerek ellen. Micsoda remek megoldás lenne tehát, ha olyan eljárás születne meg, ami a baktériumot faj alapján megtalálja, és kivégzi. Pontosan ezt találta fel most egy Nobel díjas molekuláris biológus és csapata, akik még ennél is frappánsabb ötlettel álltak elő. A baktériumokat nem gyógyszeresen támadják, hanem megjelölik az immunrendszer számára. Ráaggatnak egy olyan molekulát, amit az immunrendszerünk születésünk pillanatától fogva útál, és azonnal felfalja, elpusztítja. Ha bármit evvel a molekulával meg tudunk jelölni, akkor kiirthatjuk a szervezetből. Azt hiszem zseniális ötlet.

Mindazt, hogy ez megvalósítható is legyen, az úgynevezett aptamer molekulákkal tudják elérni, amelyekből olyat csinálnak, amilyet csak akarnak. Leegyszerűsítve a dolgot, - hiszen én is csak ennyire értem - az aptamer molekulának ez esetben két fele van, pont mint egy vasúti vagonnak. Egyik felével a baktériumhoz (mozdony) csatlakozik, míg másik oldalán egy speciális jelölő moleklula lóg az immunrendszerünk számára. (spéci atombombát szállító vagon, vasutas analogiánkban). Hogy ezt a molekulát hogyan állítják elő, ahhoz nagyon mélyre kéne ásnunk a genetikában, de legyen annyi elég most: Minden faj esetében tudnak találni olyan genetikai és fenotípusos jellemzőt, ami olyannyira egyedi, hogy a fenti honlap szerint akár 1 molekula eltérés esetén is minimum 1:1000 eséllyel csatlakozik máshova az ezen célra létrehozott aptamer. A TED videó végén létható grafikon azt hiszem nagyon erőteljes bizonyíték. Anthraxxal fertőzött egérpopulációt 100%-os sikkerel gyógyitottak evvel a módszerrel. Elképesztő, alig várom hogy kifinomuljon az eljárás !

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://miaturo.blog.hu/api/trackback/id/tr641281337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása